Technik Hotelarstwa

Okres nauczania: 2 lata
System nauczania: zaoczny

 

 

 

 

 

Interesują cię sposoby kierowania hotelem, zasady jego funkcjonowania oraz organizowania wypoczynku gościom. Kierunek ten daje możliwość zatrudnienia nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.

 NAUCZYSZ SIĘ:
  • stosować instrumenty promocji usług hotelarskich;
  • przestrzegać zasad rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup;
  • rezerwować usługi hotelarskie, korzystając z systemów rezerwacyjnych;
  • udzielać informacji turystycznej;
  • rozpoznawać oczekiwania gości związane z pobytem w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • dobierać techniki sprzątania w jednostkach mieszkalnych, odpowiednie urządzenia, sprzęt i środki do rodzaju wykonywanych prac porządkowych;
  • rozróżniać formy i przestrzegać zasady podawania śniadań;
  • przestrzegać zasady i rozróżniać formy przyjmowania i realizacji zamówień dotyczących usług dodatkowych  
  • przyjmować oraz realizować zamówienia gości w zakresie usług dodatkowych.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Po ukończeniu tego kierunku bez problemu znajdziesz pracę w:
  • hotelach w Polsce i zagranicą;
  • pensjonatach;
  • ośrodkach wypoczynkowych;
  • motelach;
  • schroniskach turystycznych;
  • sanatoriach i uzdrowiskach;
  • biurach podroży;
  • we własnym pensjonacie lun gospodarstwie agroturystycznym.

Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.

Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania
Bezpieczeństwo i higiena pracy 22
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 22
Język obcy zawodowy 31
Kompetencje personalne i społeczne 15
Organizacja pracy zespołu 20
Podstawy hotelarstwa 52
Marketing usług hotelarskich 32
Zasady żywienia i technologia gastronomiczna 20
Prawo i ekonomika w hotelarstwie 40
RAZEM: 254
TG.12. Planowanie i realizowanie usług w recepcji
Rezerwacja usług hotelarskich 156
Obsługa gości przyjeżdżających i wyjeżdżających 156
RAZEM: 312
TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych 69
Obsługa gastronomiczna 69
Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie 70
RAZEM: 208
RAZEM W CAŁYM CYKLU KSZTAŁCENIA: 774
Praktyki zawodowe: 8 tygodni = 320 godzin


Kwalifikacje:

TG.12. Planowanie i realizowanie usług w recepcji.
TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
.

Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum, ośmioletnią szkołę podstawową, szkołę zawodową lub szkołę średnią.

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura.

Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.edu.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »