Kucharz

Okres nauczania: 1,5 roku
System nauczania: zaoczny

 

Kucharz zajmuje się przygotowaniem różnego rodzaju dań, potraw lub przekąsek. Jego praca różni się w zależności od miejsca, w którym pracuje. Kucharz potrafi przyrządzić potrawy dostosowane do rożnych okazji. W pracy kucharza najważniejsze jest aby wykonane potrawy miały niepowtarzalny i niepospolity smak. Bardzo ważna jest wyobraźnia,zmysł estetyczny i poczucie elegancji, ponieważ sposób podania potrawy jest tak samo ważny jak jej smak.


 NAUCZYSZ SIĘ:
  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia; wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • rozróżniać systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • sporządzać półprodukty oraz potrawy i napoje;
  • przestrzegać zasad racjonalnej gospodarki żywnością;
  • dobierać metody utrwalania żywności;
  • stosować programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Po ukończeniu tego kierunku bez problemu znajdziesz pracę w:
  • obiektach użyteczności publicznej;
  • stołówkach;
  • restauracjach;
  • pizzeriach;
  • prowadząc własną działalność gospodarczą.

Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.

Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania
Bezpieczeństwo i higiena pracy 25
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 25
Język obcy zawodowy 35
Kompetencje personalne i społeczne 15
Podstawy żywienia 35
Maszyny i urządzenia w produkcji gastronomicznej 20
Zasady higieny 20
Technologia informatyczna w zawodzie 20
RAZEM: 195
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
Przechowywanie żywności 227
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów 228
RAZEM: 455
RAZEM W CAŁYM CYKLU KSZTAŁCENIA: 650
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych  


Kwalifikacje:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.

    
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum, ośmioletnią szkołę podstawową, szkołę zawodową lub szkołę średnią.

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.
    
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.
    
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.edu.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »