Dietetyk

Okres nauczania: 1 rok
System nauczania: zaoczny

 

 

 

 

Interesuje Cię tematyka związana z planowaniem diet i przygotowaniem posiłków zgodnie z normami zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze? Wybierz ten kierunek, zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu żywienia.

NAUCZYSZ SIĘ:
  • planować i oceniać jadłospisy indywidualne i dla różnych grup ludności;
  • opracowywać diety i stosować je w żywieniu chorych;
  • uczestniczyć w realizacji leczenia żywieniowego;
  • rozpoznawać niedożywienia;
  • oceniać stan odżywiania;
  • określać rolę składników pokarmowych w organizmie człowieka;
  • oceniać jakość surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania.


Nauka jest realizowana w ramach Rocznej Szkoły Policealnej wpisanej do ewidencji szkół niepublicznych.

Lp Przedmioty nauczania Semestr RAZEM
I II
Liczba godzin w semestrze

1 Zasady żywienia człowieka - 50 50
2 Podstawy żywienia klinicznego - 40 40
3 Poradnictwo żywieniowe - 40 40
4 Podstawy biochemiczne żywienia 30 - 30
5 Podstawy psychologii żywienia 30 - 30
6 Zdrowie publiczne 30 - 30
7 Technologia gastronomiczna z towaroznastwem 20 20 40
RAZEM 130 130 260

 

Aby uzyskać dyplom należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.edu.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »