Zapisz się

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Okres nauczania: 2 lata
System nauczania: zaoczny

 

 

 

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu.

NAUCZYSZ SIĘ:
  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • rozróżniać systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • określać rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
  • rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
  • korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia;
  • opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw;
  • przygotowywać oferty usług gastronomicznych;
  • dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Po ukończeniu tego kierunku bez problemu znajdziesz pracę w:
  • zakładach gastronomicznych;
  • restauracjach;
  • kawiarniach;
  • stołówkach;
  • domach świadczących usługi opiekuńcze;
  • prowadząc własną działalność gospodarczą: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela, organizować żywienia zbiorowe (bufety, stołówki, bary).

Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.

Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania
Bezpieczeństwo i higiena pracy 22
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 22
Język obcy zawodowy 21
Kompetencje personalne i społeczne 15
Organizacja pracy zespołu 20
Podstawy żywienia 60
Maszyny i urządzenia w produkcji gastronomicznej 30
Zasady higieny 30
Technologia informatyczna w zawodzie 27
RAZEM: 247
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Przechowywanie żywności 227
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów 228
RAZEM: 455
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Planowanie i ocena żywienia 65
Organizowanie produkcji gastronomicznej 65
Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych 65
RAZEM: 195
RAZEM W CAŁYM CYKLU KSZTAŁCENIA: 897
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin


Kwalifikacje:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

    
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum, ośmioletnią szkołę podstawową, szkołę zawodową lub szkołę średnią.

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura.
    
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji T.6. może uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.    
    
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »