Kelner

Okres nauczania: 2 lata
System nauczania: zaoczne

 

Zawód ten łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej.  Zazwyczaj kelner samodzielnie obsługuje klienta, jednak aby zrealizować jego zamówienie i należycie go obsłużyć musi ściśle współpracować z pozostałymi pracownikami lokalu. Ponieważ jest pośrednikiem między klientem, a kucharzem, musi precyzyjnie przekazywać uwagi dotyczące zamówienia.

 NAUCZYSZ SIĘ:
  • planować czynności związane z obsługą gości;
  • obsługiwać gości zgodnie z obowiązującymi standardami;
  • doradzać gościom w wyborze potraw i napojów;
  • sporządzać potrawy i napoje w obecności gości;
  • wykonywać usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym;
  • dobierać metody serwowania potraw i napojów;
  • planować i organizować obsługę przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym;
  • planować działania związane z promocją usług gastronomicznych;
  • sporządzać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty spożywcze;
  • sporządzać dokumentację usług gastronomicznych;
  • stosować programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług gastronomicznych.

PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Po ukończeniu tego kierunku bez problemu znajdziesz pracę w:
  • restauracje;
  • lokale gastronomiczne;
  • sale bankietowe;
  • sale konferencyjne;
  • kawiarnie;
  • ogródki kawiarniane.

Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.

Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania
Bezpieczeństwo i higiena pracy 22
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 22
Język obcy zawodowy 31
Kompetencje personalne i społeczne 15
Organizacja pracy zespołu 20
Zasady żywienia 30
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem 51
Maszyny i urządzenia w gastronomii 30
Technologia informatyczna w zawodzie 20
RAZEM: 241
TG.10. Wykonywanie usług kelnerskich
Sporządzanie potraw i napojów 133
Obsługiwanie gości 134
RAZEM: 267
TG.11. Organizacja usług gastronomicznych
Planowanie usług gastronomicznych 134
Rozliczanie usług gastronomicznych 133
RAZEM: 267
RAZEM W CAŁYM CYKLU KSZTAŁCENIA: 775
Praktyki zawodowe: 8 tygodni = 320 godzin w tym, co najmniej 4 tygodnie w zakładzie gastronomii świadczącym pełny zakres usług kelnerskich.


Kwalifikacje:

TG.10. Wykonywanie usług kelnerskich.
TG.11. Organizacja usług gastronomicznych.

    
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum, ośmioletnią szkołę podstawową, szkołę zawodową lub szkołę średnią.

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura.

Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.edu.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »