Technik Turystyki Wiejskiej

Okres nauczania: 2 lata
System nauczania: zaoczny

 

 

 

 

Turystyka wiejska determinowana jest walorami danej okolicy, jej dziedzictwa i kultury, wiejskich zajęć i życia na wsi, a turyści wybierający wiejski typ wakacji poszukują wartościowej i autentycznej interakcji ze środowiskiem wiejskim i lokalną społecznością.

NAUCZYSZ SIĘ:
  • opisywać walory turystyczne regionów geograficznych ze szczególnym uwzględnieniem walorów przyrodniczych i kulturowych;
  • prowadzić działalność turystyczną na obszarach wiejskich;
  • przygotowywać i sprzedawać  imprez i usługi turystyczne;
  • prowadzić  gospodarstwo agroturystyczne;
  • dostosowywać gospodarstwo rolne do działalności agroturystycznej;
  • obsługiwać klienta w gospodarstwie agroturystycznym;
  • układać  jadłospisy dla różnych grup klientów z uwzględnieniem potraw regionalnych oraz przetworów własnej produkcji.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Po ukończeniu tego kierunku bez problemu znajdziesz pracę w:
  • gospodarstwach turystycznych;
  • ekologicznych gospodarstwach rolnych;
  • instytucjach związanych z turystyką wiejską i rolnictwem;
  • w biurach podróży;
  • prowadząc biuro obsługi ruchu turystycznego.

Nauka zawodu jest realizowana w ramach Szkoły Policealnej posiadającej uprawnienia szkoły publicznej.

Lp Przedmioty nauczania Semestr RAZEM
I II III IV
Liczba godzin w semestrze
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1 Działalność turystyczna na obszarach wiejskich 60 58 - - 118
2 Język angielski w turystyce - 20 36 - 56
3 Produkcja rolnicza
- 42 41 83
4 Usługi agroturystyczne - - 42 41 83
5 Podstawy przedsiębiorczości 10 10 - - 20
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1 Obsługa turystyczna 65 60 - - 125
2 Prowadzenie produkcji rolniczej - - 22 40 62
3 Usługi żywieniowe - - 20 22 42
4 Usługi noclegowe - - 13 31 44
5 Praktyki zawodowe 40 27 - - 67
RAZEM 175 175 175 175 700
Praktyka zawodowa 8 tygodni = 320 godzin


Kwalifikacje:
TG.08. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich                     
TG.09. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego

Wystawiamy zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPR, i inne.
Wystawiamy legitymacje szkolne = zniżki na przejazdy i inne.

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura.

Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.

Wszelkie prawa zastrzeżone - prawo do kopiowania Copernicus.edu.pl
wykonanie studiotg.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »